Zonneboiler plaatsen

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers warm water. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met 4 personen bespaart jaarlijks zo’n 200 m3 gas en 400 kg CO2-uitstoot.

Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Met een zonneboiler bespaart u bijna de helft van uw energieverbruik voor warm water. U kunt in 2016 subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler. Er bestaan twee categorieën zonnecollectoren: de vlakke plaatcollector en de vacuümbuiscollector. Wilt u weten welke zonneboiler het beste bij u past dan informeren wij u graag.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
  • Een na verwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de na verwarmer. Wordt het water niet warm genoeg, dan springt de na verwarmer bij. Dat is meestal een cv-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.

In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je combiketel of warmtepomp voor warm water.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m2 geschikt, met een opslagvat van 150 liter.

De beste opbrengst heb je bij een plaatsing op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat je zonneboiler niet in de schaduw komt te liggen.

De meeste HR-combiketels zijn geschikt als na verwarmer voor een zonneboiler. Je ziet dat aan het keurmerk Gaskeur-NZ. Ketels zonder dit keurmerk zijn meestal geschikt te maken met een aansluit set.

Collector: vlakke plaat of buizen

De meeste collectoren hebben een vlakke glasplaat met daaronder een collector van metaal. Dit heet een vlakke plaatcollector en ziet eruit als een soort zonnepaneel. Er zijn ook zonnecollectoren die bestaan uit een serie buizen die naast elkaar op het dak liggen. Dit heet een vacuümbuiscollector of heat-pipes. Zo’n buiscollector levert als de zon laag staat (in het voor- en naseizoen en in de winter) meer warmte dan een zonnecollector met een vlakke plaat. Hiermee verleng je het ‘zonneboiler-seizoen’, zeker in de Nederlandse situatie van een gematigd klimaat.

Lagere energierekening

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Een huishouden van 4 personen met een HR-combiketel als na verwarmer bespaart daarmee zo’n 200 m3 gas, ofwel 120 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2016). Daarvan blijft zo’n 100 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

Aantal personenCollector/Voorraadvat (m2/liter)**AanschafprijsBesparing gas*Besparing euro*
22 m2 / 80 liter€ 2.500100 m3€ 50
43,5 m2 / 150 liter€ 3.300200 m3€ 110
64,7 m2 / 220 liter€ 4.300280 m3€ 150